Familieeventyr jorden rundt: Australia 1/5: Outback!

Jorden rundt: Australia-1/5 – Januar-April 2014

Northern Territory (NT): Darwin – Katherine – Tennant Creek – Devils Marbles – Alice Springs – Kings Canyon – Ayers rock (Uluru) & The Olgas (Kata Tjuta). // South Australia (SA): Coober Pedy – Port Augusta.

Det har blitt noen år siden sist vi var i Australia, og endelig er vi tilbake i et av våre favorittland! Australia har alt en en reiselysten søker; fra fantastiske kystveier, perfekte strender, hyggelige små feriebyer, storbyliv, vindistrikt og Snowy mountains i øst, til dramatiske kystveier og jordbruksområder i sørøst, enorm rødglødende ørkenlandskap i sentral og vest, og for ikke å glemme regnskog og sumplandskap i nord. Og som krydder når man reiser rundt i dette mangfoldige landet, så husk å pass opp for giftige slanger, edderkopper og øgler når du er på land. Er du i sjøen så pass opp for tvilsomme haier, saltvannskrokodiller, box jelly, blue ring octopus, og på stranden må du ikke finne på å tråkke på bl.a Cone shell!!

Denne gang blir det roadtrip og campingliv fra nord og gjennom ørken ‘Red center’ til sør, hvithaidykking i bur i Eyre Peninsula, dramatiske ‘Great ocean road’ i sørøst og strandliv langs øst kysten.

Northern Territory (NT):

Darwin:

Vi ankommer Darwin midt på natten, så det er utrulig godt å slenge seg nedpå i leiligheten vi har forhåndsbestilt. I Australia er det vanlig med ‘Holiday home rental’ som inkluderer kjøkken, vaskemaskin osv, og det passer oss godt så sparer vi litt dollars på å lage mat selv, også har vi en base mens vi leter etter den rette bilen å kjøpe til turen rundt Australia. Dagene går med til sightseeing, et besøk på krokodille farm og bilvisninger, og til slutt finner vi den mest perfekte bilen; Chrysler Voyager 7 seter. En romslig ‘people mover’ som passer bra når mor og søster til Marianne skal bli med på de siste 3 ukene fra Sydney, så her snakker vi god plass og komfort!! (For de som er interesserte så har vi tilføyd Info om bilkjøp og camping i Australia nederst på siden).

Telt og diverse campingutstyr blir kjøpt inn, og vi sier farvel til Darwin!! Endelig er vi i gang, herlig følelse!!

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

Darwin – Katherine (NT):

Det er store oversvømmelser på begge veiene inn til Kakadu nasjonalpark, så vi må dessverre skippe vår første planlagte rundtur. Børre har vært der før, så hans minner tilsier at denne rundturen er absolutt anbefalt, om noen skulle tvile på det.

Første stopp skjer etter relativt kort tid… motorstopp ‘in the middle of nowhere’!! Det er ekstremvarmt, og ikke bare vi tømmer i oss vann, bilen trenger vann også!! Vannpumpa lekker litt finner vi ut senere, men for denne gang etterfyller vi vann og olje, og fortsetter med et halvt blikk på termometeret..

Da vi kjører gjennom veldig mange plasser, blir det kun en kort oppsummering fra hver plass.

Katherine (NT):

Første overnattingsted på roadtripen blir Katherine. Stedet er mest kjent for Katherine gorge så vi besøker denne nydelige plassen, og mens Marianne og Samoa nyter utsikten, så speider Børre etter saltvannskrokodiller, men ser «dessverre» ingen. På veien tilbake til bilen ser vi den første kenguruen, artig for store og små!

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

Katherine – Tennant Creek (NT):

Vi er i gang igjen, og dagens strekning er den lengste dagsstrekningen på turen. Vi kjører ca700km. Vi nyter utsikten og ser mange kenguruer som krysser veien. Bilen foran oss sneier faktisk borti en, så her gjelder det å være på vakt! Krasjer vi med kenguru, ja da kan vi si farvel til bilen! Vi ankommer en sliten liten outback «by» som heter Tennant Creek. Her stopper vi kun for å overnatte på stedets campingplass. Vi tar en kjapp runde gjennom «byen», som hovedsakelig består av en gate, 2 bensinstasjoner og en matforretning.

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

Devils Marbles (NT):

Devils Marbles er en samling kjempestore runde steiner som ligger spredt i ulike formasjoner midt i ørkenen 10 mil sør for Tennant Creek. Vi stopper selvsagt for å beundre de fantastiske formasjonene, der digre steiner står oppe på hverandre. Flott syn og nydelige fargekombinasjoner. Området har stor betydning for Aboriginene og deres historie.

Tennant Creek – Alice Springs (NT):

Etter ca 50 mil på Stuart Highway, ankommer vi Alice Springs, som er den største byen mellom Darwin og Adelaide. Det er mange turister her, de kommer eller skal som oss til Uluru (Ayers rock) for å se et av de mest kjente attraksjonene i Australia. Vi tilbringer noen dager her før turen går videre. Campingplassen vi bor på er superfin. 2 badebasseng, flotte fellesområder, lekepark og hoppepute gjør oppholdet fint. Vi utforsker byen, og får også med oss et par flotte solnedganger.

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

Alice Springs – Kings Canyon (NT):

På vei til Uluru stopper vi innom Kings Canyon. En utstikker på 30 mil fra hovedveien blir en flott stopp. Her vandrer det ville dingoer rundt på campingplassen, så vi må passe ekstra godt på prinsessa vår. Solnedgangen er fantastisk, og en liten fjelltur i Kings canyon blir det også, før vi setter turen videre.

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

Kings Canyon – Ayers rock (Uluru) & The Olgas (Kata Tjuta) (NT):

‘Uluru’ (Ayers rock) og ‘Kata Tjuta (Olgas) nasjonalpark er nok en av høydepunktene i ørkenen. Fantastisk å se hvor store disse «fjellene» er i virkeligheten!! Vi venter på solnedgangen mens de utrulig irriterende fluene vil inn i øyne, nese, øre og munn. Det er til å klikke av, men det er verdt det, for et vakrere og mer magisk syn enn å se solen gløde opp Uluru og Olgas rett før den forsvinner i horisonten skal man lete lenge etter!! Uluru er verdens nest største monolitt, og er nok et av Australias mest kjente landemerker. Fjellet er hellig, og både Uluru og Kata Tjuta har stor betydning for aborginerne.

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

South Australia (SA)

Ayers Rock (NT) – Coober Pedy (SA):

Vi cruiser videre sørover på Stuart Highway, og ankommer opalgruvebyen Coober Pedy! Vi slår på stortromma og tar inn på et hotell bygd over og inni ei gammel opalgruve. Veldig spesielt. Vi stikker innom et museum, kjøper noen opalsmykker som suvenir, og besøker gruvehjemmet til avdøde Crocodile Harry i denne støvete lille byen. Børre har vært her før, og t.o.m. hatt en liten fest med Crocodile Harry, så nå leter han etter hvor han skrev på veggen inne i gruven hans, mens Marianne og Samoa ser på alle de rare,spesielle og artige tingene Crocodile Harry samlet på. Som en liten informasjon så ble denne plassen brukt til innspilling av  mange kjente filmer, bl.a. Mad Max, der også Crocodile Harry hadde en liten rolle. Det var kriteriet hans for at de kunne bruke plassen til å filme på. Besøket i Coober Pedy ble et kjempeartig og litt nostalgisk innskudd i vår reise gjennom ørkenen. Vi drar videre med et stort smil om munnen og vet at neste stopp, Port Augusta blir ved havet sør i Australia.

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

Coober Pedy – Port Augusta (SA):

Etter ca 55 mil, ankommer vi endelig Port Augusta, en halvstor hyggelig havneby og et knutepunkt mellom nord, sør, øst og vest der valg må tas på hvor man vil videre. I Port Augusta går vi noen fine turer langs sjøen, det er godt å kjenne lukten av saltvann igjen! Vi merker fort at vi er kommet sør i Australia nå, det er kaldt på kveldene og vi må gå til innkjøp av et ekstra teppe til teltet. Etter et par dager setter vi kursen sørøstover langs fantastiske Eyre Peninsula (fortsettelse i neste blogg).

Se vårt bildegalleri fra denne reisen her..

….

Litt fakta om bilkjøp og billeie i Australia:

Det finnes utallige måter å se Australia på; fly fra by til by, bussturer, haike med andre reisende, leie bil/campingbil, kjøpe med ‘buy back guarantee’, eller rett å slett kjøpe sin egen bil. Australia har campingplasser overalt og mesteparten av de er fantastiske, så overnattingsmuligheter med egen bil er meget uproblematisk i dette campinglandet. Børre har prøvd ut rundreise med både bussturer, leie av campingbil, og 3 ganger har han også kjøpt sin egen bil til sine rundreiser rundt i Australia før denne turen. Er man på tur mer enn 1-2mnd er det desidert billigst og best å kjøpe sin egen bil!!

Leie campingbil:

Skal man leie bil, så lei campingbil, det sparer man masse overnatting- og restaurantpenger på. Det finnes utallige campingbil og bilutleiefirmaer i Australia. Noen seriøse og noen veldig useriøse! Skal du leie så husk å ALLTID lese tilbakemeldinger fra andre som har leid av det aktuelle firmaet (Trip advisor, eller google). Det er mange som har fått ødelagt store deler av reisen sin ved å leie av de billigste og mest useriøse firmaene. Eksemplene er mange, og det mest vanlige problemet ser ut til å være firmaer som nekter, eller unngår å stille opp når noe skjer med bilen. Ergo du må betale reparasjoner selv for å komme deg videre. Dyrere firmaer har nyere biler og veldig bra service. Du bør i hvert fall regne med kr.4-5000,- pr. uke (inkl.alle kostnader) i leie av en middelsbra campingbil med 2-3 seter. Campingbil med flere seter koster mer, og sete godkjent for barnesete koster også mer. Det positive med å leie er at du kan levere bilen fra deg i en annen by samme dag du reiser hjem.

‘Buy Back Guarantee’:

Man kan også kjøpe campingbil og andre biler med ‘Buy Back Guarantee’. Du taper litt penger på det, men ikke like mye som å leie. Du har også muligheten til å selge bilen selv om du vil. Firmaene som tilbyr dette har ofte litt gamle overprisede biler, men det følger som regel med en form for garanti om noe skulle skje første tiden.

Kjøpe bil:

Desidert beste valget er nok å kjøpe bil om man virkelig vil se dette fantastiske landet. Man blir ‘fri som fuglen’ og kokker og sover inni bilen eller i telt utenfor. Man slipper å tenke på dyre buss/tog/flybilletter, overnattingsbestillinger og restaurantregninger. Og er man ekstra heldig kan man også tjene litt penger på bilen når man selger!!

Ulempen kan være om bilen har skjulte feil og mangler som lett kan gjøre utgiftsposten høyere enn forventet. Kjøper man derimot bil av en forhandler får man en viss garanti, men prisen øker også deretter. Problemer med å selge den dagen man skal reise videre kan også være et tema, spesielt om man investerer mye av reisebudsjettet på kjøpet.

Alt av pluss og minussider bunner ned i 5 enkle ting; reisetid, kostnader, biltype, registrering og kjøp & salg!

-Reisetid:

Regn med en uke til kjøp og en uke til salg. Bruk tiden mellom visningsslaga til å utforske disse områdene. Føler du at dette funker for deg så kjøp bil.

-Kostnader:

Visst en grei kjøpebil koster deg mindre enn totalsummen for å leie bil i perioden du vil kjøre rundt, så er det kjøp som gjelder! Alt du får tilbake ved salg er bonus!

-Biltype:

Stor bil gjør turen mer behagelig med tanke på bagasje og campingutstyr. Kan 2 personer i tillegg sove inni bilen er det et stort salgsbonus den dagen du skal selge.

-Registrering:

Australia har i de fleste stater inkludert forsikring i registreringen. Lang registreringstid er et must når du ser etter bil! Å forlenge registreringen om den utløper mens man er på tur er litt pes. Det inkluderer kontroll og evt reparasjoner for å få en ‘pink slip'(lignende EU kontroll) før man kan kjøre videre. Registrering kommer vanligvis i 3 eller 6mnd (varierende) og prisen varierer fra stat til stat. Billigste og enkleste å forlenge er registrering fra Western Australia (web). Selger man bilen til andre reisende (enklest), så kan bilen ha registrering i hvilken som helst stat. Selger man til en som er bosatt i Australia må registreringen være i samme stat kjøper er bosatt i. En gyllen regel er at desto lengre vest man kommer, jo enklere og billigere. Ergo: beste tips er å kjøpe bil i Western Australia med lang registrering, og selge i f.eks Sydney i New South Wales. De fleste tilreisende som skal kjøpe bil vet dette og derfor er sjansen stor for at nettopp din bil selges først!

-Kjøp og salg:

Bruk nettsiden www.gumtree.com.au til både kjøp og salg. Sjekk nettsiden daglig. Det dukker ofte opp biler som inkluderer alt av campingutstyr og lang registrering der. Når du selger bør du legge inn annonse i lang tid før salgsdato. Stikk også innom lokale hosteller og backpackere å sjekk notislapper som henger oppe. Er du i Sydney så ta en tur innom ‘Kings Cross car marked’. Flott plass å kjøpe og selge!

Andre tips ved bilkjøp:

-4×4 hjulstrekk gjør turen enda bedre. Det er mye å se og gjøre utenfor hovedveiene.

-Sjekk at aircondition fungerer.

-Sjekk at radio og cdspiller fungerer.

-Campingutstyr er bonus.

-Kufanger/ ‘Kenguru bumper’ er bra og ha, så ikke bilen blir ødelagt om man kjører på en av de hoppende kenguruene. NB! Ikke kjør om natten, da er alle dyrene ute på veien å «leker», og om du må så følg etter en trailer, buss el. så tar de støtet.

-Sotete vinduer er veldig greit i solsteiken.

Vi kjøpte en 7 seter Chrysler Voyager i Darwin for 4000 AUD, campingutstyr for ca 450 AUD (telt, madrass, tepper, kokeapparat, kjeler, stekepanne, servise, stoler, bord osv). Etter 2,5 mnd solgte vi den i Brisbane for 3000 AUD. Vi både kjøpte og solgte etter å ha sett og selv lagt ut annonse på Gumtree.

Lite tips til slutt: De fleste byene av en viss størrelse har butikken KMART. Her selges masse billig campingutsyr og kjøkkenutstyr og altmulig annet. Superbillig:)

God tur!!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Legg inn en kommentar