Familieeventyr jorden rundt: Fantastiske Jordan!

Jorden rundt: Jordan: Aquaba, Wadi Rum, Petra & Wadi Musa, Dødehavet, Amman. 26.09.2013

Reisen fortsetter jorden rundt, og i Midtøsten er Jordan neste destinasjon.

Vi går bokstavelig talt over grensen fra Israel til Jordan, og kontrastene er store ettersom vi nærmer oss rødehavsbyen Aqaba.

Aqaba: Mas fra horder av lokale taxisjåfører, slitne bygninger, organisert rot, barn som tigger, og en smule fattigslig. Det er veldig spesielt å tenke på at «slitne» Aqaba og moderne Eilat (Israel) er 2 byer i Rødehavsbukta som nesten er vokst sammen, men likevel er de milevis unna hverandre i stort sett alt!?!

Vi parkerer på det prebooka hotellet Dweik 3 , et helt greit hotell, men superluxusbra om man klarer å se det for seg som det en gang var på tidlig 70tallet. Ergo her trengs det sårt en liten oppussing om ting skal komme på stell igjen. Likevel koselig med stort rom og balkong fra hvor vi kan se hotellet vi bodde på i Eilat. Nå bor vi midt i sentrum, nærme markeder, butikker og cafeer. Perfekt!!

Byen i seg selv har ikke så veldig mye å by på, men er en viktig havneby for Jordan og med Rødehavet ved sin side tiltrekker den seg sin del av turister også. Vi finner oss raskt en favorittcafe, Ali Baba restaurant, og her serveres de mest fantastiske retter!

Vi vandrer rundt i byen, titter på markeder, den lokale sandstranda (som ikke er noe å skryte av) og observerer at Jordan digger stooooore flagg på høye flaggstenger!

Da lokale stranden er «for de lokale», velger vi en fulldagstur til en av de fancy resorta som er bra for bading, snorkling og dykking. Dette viser seg å bli en perfekt dag; Marianne soler seg og slapper av med boklesing, Samoa bader og snorkler MASSE, og Børre tester ut Fridykking og den nye Freediving-klokka si utenfor turistmas, og rett utenfor bryggekanten! Følelsen å fridykke i «stillhet» ned til 10-15 meter med kontinuerlig klar sikt, blant fargesprakende koraller og fisker i alle variasjoner gir et herlig kick! Spesielt artig med Free-dive klokke når både dybde og undervannstid blir automatisk loggført!! Da Børre har dykket et par ganger før i Rødehavet (Dahab & Blue hole, Egypt), er man alltid spent på om det var så bra som man husker det, og svaret er et rungende stort JA!! En ting er sikkert; kontrasten fra ensfargede ørkenkledde fjell som stuper ned i Rødehavet, til den fargerike verden som åpner seg under vannflaten er ENORM!! Koraller & fisker i alle mulige farger og variasjoner dekker hele synsvinkelen, og er du heldig kan du se en Lion fish eller 10, og er du ekstra heldig kan du skimte Hammerhead sharks(Hammerhode haier) på «vandring» i dybden! Litt av hemmeligheten bak forholdene i Rødehavet (trur Børre), er småkjølig temp, og med perfekt gjennomgangsstrøm blir sikten bra, og dermed vises fargene mer naturlig. Uansett så er Rødehavet et paradis for snorkling, dykking & fridykking!!

Se vårt bildegalleri fra Aquaba (Jordan) her..

Wadu Rum:

Etter noen dager beveger vi oss innover i Jordan, og til ørkenområdet Wadu Rum som ligger kun en times kjøring fra Aqaba.

Se for deg en støvete sliten ørkenlandsby mellom 2 store ørkenfjell. I gatene ruler kameler og araber-rånere iført typiske araberklær, og med sine slitne jeeper raser de rundt i sirkel og titter nysgjerrig på deg.. Når du har krysset «cowboy»landsbyen, åpner det seg et enormt rødt ørkenlandskap så langt øye kan se!! Og med dotter av massive ørkenfjell som majestetisk reiser seg i horisonten, en solnedgang som genererer en fantastisk fargedans, og med tilhørende mystisk stillhet, ja, da sitter du igjen med samme følelsen som vi; mystisk, brutalt, vakkert, og fantastisk!! En uforglemmelig tur med en artig, og spesiell lokal «guide» og hans slitne jeep!!

Se vårt bildegalleri fra Wadu Rum (Jordan) her..

Petra & Wadi Musa:

Petra som er neste destinasjon, er et must og besøke, og forhåpningene er store til et av «høydepunktene» på reisen gjennom Jordan.

Vi ankommer sent på kvelden til Wadi Musa, en liten hillside ørkenby tilhørende Petras fantastiske ruiner. Vi stopper på toppen, og med super utsikt over hele byen og Petra, er dette perfekt plassering av det prebooka hotellet med stor H!! Marianne fant(igjen) en superdeal på nettet, så her betaler vi kun 50% på hotell Seven wonders med basseng på taket!! Alltid god følelse å bo superbra, og likevel ikke betale mer enn hva et stusselig guesthouse i området ville koste!!

Dag 1 går med til å vandre rundt i byen, og løse en av Børres stadige prosjekter; denne gang en laptop som har kræsja!! Det er lett å gå ned de bratte bakkene til kjernen av byen, og liten som byen er, tar det ikke lang tid før stort sett det meste er sett. Å gå opp igjen i solsteiken er desto hardere.. Godt det er et basseng på hotelltaket som venter på oss!!

Petra er en oldtidsby som var nabateernes hovedstad og senter for karavanehandel. Byen hadde sin storhetstid fra ca. år 400 f.kr. til ca. 300 e.kr. Byen ble etter en tid «glemt», for så å bli gjenoppdaget i 1812. For å komme frem til Petra må vi gå gjennom en 2km lang (og varm) kløft i fjellet. Plutselig åpner det seg fantastiske byggverk som er hugd direkte ut i fjellsidene, og fjellene har en nydelig fargedans der ulike rødfarger dominerer. Et vanvittig flott syn!

Området er stort, men vi pløyer oss gjennom det meste på 5 timer. Samoa på ryggen til Børre. I stekende ørkensol og blant annet 800 trappetrinn både opp og ned ble det en slitsom men flott opplevelse!! Vi skjønner nå hvorfor folk sier at skal du oppleve ett sted i Jordan, så dra til Petra!

Se vårt bildegalleri fra Petra & Wadi Musa (Jordan) her..

Dødehavet:

Turen fortsetter nord/østover langs fantastisk ørkenlandskap. Vi kjører gjennom panneflat ørken, og etter hvert en kjede med brutale og ruggede ørkenfjell. Utsikten er fantastisk langs denne veien!! Vi krysser små ørkenlandsbyer, og plutselig dropper vi flere hundre meter ned. På bunn åpner Dødehavet seg, og vi vet nå at vi er på det laveste punkt på jorden, 420 meter under havoverflaten!! Vi følger Dødehavet på langs, helt til norddelen hvor Spahotellet vi har forhåndsbestilt rom venter på oss. På Dead Sea Spahotel unner vi oss litt «luksus», og med 3 basseng, sklier, og vannleker for barn, er dette et paradis for Samoa (og Børre)! Det hører med til historien at valg av billig overnattingsplass langs Dødehavet eksisterer ikke! Her snakker vi kun 5 stjernes hoteller, og evnen til å finne supergode dealer på nett!! Alternativ 2; bit sammen tenna og betal hva det koster, for Dødehavet er et must!! Vi derimot, har Marianne, og hennes «trylleevne» til å alltid finne en superdeal med bra reviews på nett. Ergo vi kom unna ganske billig, i forhold til hva det egentlig koster!

Å bade i Dødehavet er badeopplevelse du garantert aldri vil oppleve igjen! Dødehavet inneholder 30-40% salt, dette gjør at man flyter ekstremt bra; tenk på deg selv som en krøkkete oppblåst flytemadrass som febrilsk prøver å kave deg framover i sjøen. Ja, sånn føles det! Uansett hvor kul du prøver å være, der du i speedoen din skal ta dine «elegante» svømmetak for å komme deg utover, så vil du alltid ende opp duppende på ryggen!! Ta heller med en bok og nyt livet «sittende» i vannet er vårt tips! Børre derimot hadde hørt rykter om at det var umulig å svømme under vann, så dette måtte testes ut; han hiver seg rundt, og stuper ned med hodet først!! Halve kroppen er max hva som kommer seg under vann, og føttene spreller som ei «stokki gris» over vann! Artig syn!! Han kommer fort opp igjen, rødsprengt i øynene!! Idioten hadde åpne øyner for å «se» under vann..haha. Da har vi lært at dette gjøres ALDRI igjen, for ingen liker x-anntall knivstikk i øynene, da det var sånn det føltes! Et annet tips er sår; prøv å unngå småsår før bading, hvert eneste ett svir ganske mye!! Og Samoa ble litt redd da hun var med ut, det svei nemlig i rumpa hennes!?! Som hør og bør, «bodde» hun deretter i svømmebassengene!

Se vårt bildegalleri fra Dødehavet (Jordan) her..

Amman:

Siste etappe, og hovedstaden Amman gjenstår i dette fantastiske landet.

Veien er overraske fin, og plutselig cruiser vi på en ganske trafikkert motorvei! Grensen til Israel er i nærheten, og enden av veien er tydeligvis en hub for grensekryssing! Vi bruker kun 1,5-2timer før Ammans forsteder popper fram. Tett i tett med små grå terning lignede klosser, og hvor prikkene er vinduer, er vel beste beskrivelsen på bygningskikken i Amman! Kjernen av byen er «skviset» mellom flere små fjell. Og med et komprimert sentrum er det faktisk gåavstand til det meste av interesse i området! Vi bor i et hyggelig familiedrevet «hotell»  som heter Amman Pasha hotell midt i øyet av sentrum. Og med Roaman Theatre som nærmeste nabo, kunne vi ikke hatt en bedre plassering!! Citadel er bak hotellet, og opp på toppen av fjellet. Dette er verdt et besøk, også for å nyte utsikten over byen, og spesielt ved solnedgang når bønnesang fra moskeene runger utover området! En annen høydetopp og område som er verdt et besøk, er «cafegata» Rainbow street! Dette er «lekeplassen» for de rike! Her finnes noen fancy butikker, men området er klart dominert av shisha»pubber» og cafeer. Fra her er det også fantastisk utsikt over byen. I kjernen av sentrum, «nede i dumpa» herjer organisert kaos; mange småmarkeder med alle salgsvarianter, slitne cafeer, artige lokale småbutikker, og som hør og bør et virr-varr av biler og folk, akkurat som det skal være i en slik by!

Andre plasser av interesse utenfor sentrum er Blue Mosque, verdens største flagg(for de som har 17Mai fettish), og Taj Mall(Jordans største kjøpesenter).

Vi stortrives i denne byen, og Jordan generelt, men nå er det på tide å reise videre til neste destinasjon!

Se vårt bildegalleri fra Amman (Jordan) her..

Se vår filmsnutt fra Jordan her..

Neste blogg er fra Nepal, og inneholder bl.a. opplevelser i Kathmandu og familietrekkingtur i Himalaya, så følg med!!

….

Litt info for spesielt interesserte:

-Jordan: Ganske lite land. Korte avstander. Har alt fra deilige badestrender på Rødehavskysten til megahistoriske plasser som Petra og Amman.

-Transport: Dårlig bussdekning. Langdistansetaxi er utbredt, men koster en del. Går an å prute!

-Overnatting: Ikke spesielt billig, men vi fant noen gode dealer på www.booking.com

-Mat: Hverken det ene eller det andre. helt ok Midtøsten «style»

-Barnevennlig: De fleste er veldig glade i barn. Høye barnestoler på restauranter er ikke utbredt. Vi betalte aldri for Samoa på overnattingssteder så lenge hun sov i samme seng som oss.

-Annet: Husk: solkrem og sjal/skjerf til å dekke skuldre/hode, spesielt om du skal inn i moskeer.

Nyttige linker:

www.skyscanner.com (flybilletter)

www.hotelfinder.com (overnatting)

www.booking.com (overnatting)

www.tripadvisor.com (info, div).

 

Legg inn en kommentar