Familieeventyr jorden rundt. Første stopp Tyrkia!

Jorden rundt: Tyrkia: Istanbul, Pamukkale, Oludeniz, Antalya. 06.09.2013

Igjen så klør det i reisefoten, og som alltid drømmer vi om sydhavsparadis, bortgjemte oaser, pirrende fjellområder og fargerike kulturer! Vi setter en dato, og denne gangen går turen jorden rundt i ca 16 mnd!
Sist jorda rundt reise resulterte i ei lita snelle, Samoa, som nå har blitt hele 3,5 år. Da hun har vært med på ryggsekkreiser i 14 land i 3 verdensdeler allerede, er det nå på tide med en ordentlig langtur på henne også!
Forberedelsene starter, og oppgavelista blir fort lengre enn lang, men suget etter eventyr overstyrer heldigvis de utallige tinga som må ordnes før avreise. For å nevne noe; så må bil selges, firmaer delegeres, nye pass, vaksiner til Samoa, oppsigelse av abonnementer, barnehagepermisjon, flytte fra leilighet, planlegge reiserute, fikse første billetter, større sekker, osv, osv, osv… siste oppgavene fikser vi i siste liten på vei til Gardermoen ..puhe!!
Endelig setter vi oss på flyet, skuldre senkes og reisemooden slår sakte men sikkert inn! Nå ligger «verden for våre føtter» bokstavlig talt, og i lang tid framover gjør vi hva vi vil, hvor vi vil og når vi vil uten å ofre en tanke på hverdagens mas og kjas hjemme. En utrulig herlig følelse!!

Istanbul:

Vi lander rastløse av nysgjerrighet i Istanbul, som første stopp på reisen. Lyder, lukter og et vibrant liv møter oss ettersom vi nærmer oss Sultanahmet, en bydel beliggende i den europeiske delen av Istanbul.
Marianne «the hotel fixer» slår til med prebooka billig og sentralt «hotell» plassert midt i gryta hvor «ting skjer», fantastisk!!  «Hotellet» er vel egentlig bare et slitent rom i toppen av en mørk trappeoppgang, og som hør og bør i ei bakgate.. Bonusen er vel underholdningen rett utenfor det eneste vinduet; en aldri så liten highway tilegna Istanbuls rotter «på farten», og med verdens verste seng og mistanke om bedbugs, tar man alt med et gapende og skjevt smil i Tyrkias dyreste by!
Vi våkner første morgenen, sultne etter tyrkisk mat og opplevelser i millionbyen. En ting er sikkert; den fargerike lokale maten er himmelsk god! Vi snakker tyrkisk sish kebab, kjøttboller, lammegryte, osv, krydret til en eksplosjon av herlige smaker.  En matglede som følger oss gjennom Istanbul er utrolig nok kylling!?! Fjærkreet er alltid kryddermarinert til det møreste før grillet, og med det beste tilbehør nytes hvert kyllingmåltid som inntas til det ytterste!!
Med unntak av hovedveiene i Sulthamed, domineres de trange og hyggelige gatene med fargerike kafeer, restauranter og souvernirbutikker i alle formasjoner. Vandrende rundt i gatene blir vi alltid møtt med smil av de tyrkiske «innkasterne», og da dette helt tydelig er av de barnevennlige land, blir vi ofte stoppet opp av noen som vil snakke og leke med Samoa. Spesielt artig er det når smågutter i 6-7 årsalderen prøver å sjarmere Samoa med ord som ‘darling’ mens de smilende stryker henne på kinnet!?! «Man lærer som man vokser» og kan vel derfor konkluderes med at myten om tyrkiske menn som har VM i å sjarmere turistjenter lever fortsatt i beste vel!

Av severdigheter har Istanbul nesten litt for mye å by på.. Og da vi reiser med lille jenta vår, må vi «gi og ta» litt når det kommer til lange vandringer fra sight til sight. Må sies at bæreselen vi kjøpte før avreise er gull verdt, og I tillegg legger vi inn en iskremstopp i ny og ne som en ‘gulrot’ mellom ‘sighta’. Dette funker veldig bra..også for Marianne!! På de lengste avstandene er taxi en flott ting som utgjør seg billigere for oss enn alternativ som f.eks.  «hop on hop off» bussene!
Av severdigheter vi besøker, kommer nok Aya Sofya på første plass! En fantastisk konstruksjon, bygd som kirke i år 537, omgjort til moské i 1453 og til slutt et museum i 1935. Aya Sofya  står ut som et av Istanbuls viktigste monumenter med sin fantastiske arkitektur og rike historie.

Blue Mosque er også et stykke arkitektur som forbløffer oss! En fantastisk flott moské bygd i 1603, og en av Istanbuls mest fotograferte bygninger.

Grand Bazaar er et must å besøke! Den fargerike og kaotiske basaren har vært hjertet i gamlebyen for århundrer. NB! Pass på barna!! Her er det så mange smale ganger og så mye folk at mister du synet av barna, er det flaks om du finner de igjen!! Håndbånd kan være en god ide for de minste, om man ikke har bæresele. Vogn er uaktuelt i dette virr-varre av folk!
Utenfor baksiden av Grand Bazaar åpner det seg en bred markedsgate kokende med et hav av folk så langt øye kan se! Dette markedsområdet er tydeligvis tilegna lokalbefolkningen da vi er de eneste «lost tourists» vandrende nedover gaten. Her finnes glitrende klær, brudekjoler og enkle skjorter for den som ikke er av den kresne sort.

Taksim square i den asiatiske delen av Istanbul er rolig, og ingen aksjoner herjer denne dagen vi besøker den kjente plassen.
En «fiffig» tur fra Taksim sqare er gågaten ned mot havnen. Istikal street, er den største delen av gaten, og betegnes mer som Bogstadveien i en høyere skala! Med unntak av en artig liten trikk fra 40-50tallet som kontinuerlig ruller opp og ned gaten, domineres resten av high class moteforretninger og kjente kjedebutikker man finner i de fleste europeiske byer. Siste del av gaten er i mer hyggelig setting; små butikker, kafeer, boder og det kjente Galata tower, bygd i 1348 og som i flere århundrer var den høyeste bygningen i Istanbul.

Se vårt bildegalleri fra Istanbul (Tyrkia) her..

 

Pamukkale:

Etter 4 dager var det på tide å bevege oss mot neste destinasjon i Tyrkia, Pamukkale, kjent for det gigantiske kritthvite kalkfjellet.
Planen var å ta båt over Marmarahavet for så videre med tog sørover.. Men alt av jernbane i Tyrkia er i skrivende stund stengt og under ombygging til europeisk hurtigtoglinjer, superbommer!! 12timer i buss med ei lita rastløs jente på 3,5 år som er kronisk nødt på do, ja se det er og forblir uaktuelt! Ergo alternativ 2; fly og kortere busstrekning!
Fant heldigvis billige flybilletter til Denizli, nabobyen til Pamukkale. Etter litt flyforsinkelse og en lang midnight bussbytte i Denezli, ankommer vi niitrøtte til det prebooka hotellet i Pamukkale..puhe!!
Vi våkner tidlig etter en god natts søvn til superb frokost, og med postkortutsikt til det kjente kalkfjellet med sine terassebasseng fylt av rennende varmt mineralrikt vann, vet vi nå at denne dagen blir fantastisk for både store og små!!
Dagens gjøremål er som følger:  bade i ALLE disse terassebassengene (Samoa bestemmer), gå amok med kamera (Børre bestemmer), nyte utsikten (Marianne bestemmer)!!
Spesielt er det å vandre på dette svære kalkfjellet. Det ser ut som et glatt og «kvass» isdekt fjell. Men er i virkeligheten et behagelig «lunka» og uglatt underlag, og med temperert vann som sildrende renner på overflaten er dette perfekt å gå barbeint på.
Alle kulper er fylt med rennende vann, noen store og noen små. De største bader Samoa i. I tillegg er de fantastiske naturlige terrassene bygd opp med den jevne strømmen av mineralrikt vann, perfekt til å «bade» i, eller som Børre sier; ‘kuln i’..
På toppen av kalkfjellet er det slitsomt mange dagsturturister, som ‘hør og bør’ på en så fantastisk og spesiell attraksjon. Der finnes også mer å tilby for de som elsker kø og evig mas. Hierapolis , ruiner fra et tyrkisk arkeologisk funn fra ca år 190, et museum og et stort antikk bassengområde overfyllt av turister og mas. Vi går kjapt gjennom området før vi finner et steinbasseng litt utenfor turistløypa. Med rennende temperert vann er det godt å «avkjøle» seg, mens utsikten fra toppen av kalkfjellet nytes. Vi tilbringer hele dagen på dette fjellet før vi trasker nedover igjen, og ja, selvfølgelig skal Samoa bade i hvert eneste terrassebasseng på vei ned igjen også..
Etter dagens inntrykk, ekstrembading og trasking, nyter vi et fantastisk måltid i solnedgang, med kalkfjellet opplyst som nærmeste nabo. Herlig avslutning på en fantastisk dag!!

Se vårt bildegalleri fra Pamukkale (Tyrkia) her..

Oludeniz:

Etter 2 netter i den ellers så stille og rolige landsbyen, går turen videre mot varmen og havet på sørkysten. 5 timer inkludert 1 bussbytter senere åpner kysten seg opp, og Oludeniz viser sitt vakre ansikt fra fjellhøyden i det vi nærmer oss. Her skal vi jaggu kose oss, smeller det fra Børre, mens Samoa og Marianne smiler fra øre til øre… For nå vet vi alle at her venter kun bading, lek, avslapning og kos i de nærmeste dagene.
Hva kan sies om Oludeniz? jo, kort fortalt, en hyggelig ferielandsby sentrert i en nydelig bukt, omringet av bratte fjell, ypperlig for paraglidere, og med en vakker «utstikker»-strand som ‘kronen på verket», utgjør denne perlen en perfekt setting for alle som trenger en beachbreak!
Dagene går med til, ja, bading, lek og kos som hør og bør. I tillegg planlegger vi videre reise østover..

Se vårt bildegalleri fra Oludeniz (Tyrkia) her..

Antalya:

Dagene flyr, og vi er igjen klar for mer reiseopplevelser. Turen går med buss i 4-5 timer, via et fantastisk fjellområde før vi ankommer Antalya. Vi kræsjer på et greit hotell midt i gamlebyen. Dagen/kvelden går med til vanding i området, og må jo si at vi blir ganske så positivt overrasket over hvor flott denne gamlebyen er. Blir tidlig kveld på oss, da turen går videre med fly til Tel Aviv(Israel)! (plutselig litt ruteforandring i reiseplanene, mer info under..).

Se vårt bildegalleri fra Antalya (Tyrkia) her..

Snipp snapp snute, så er Tyrkia ute for denne gang.
Neste reisebrev på vår reise jorden rundt blir Israel, følg med!!

Se vår video fra Tyrkia her..


….
Litt info for spesielt interesserte:
-Tyrkia: Stort og innholdsrikt land. Mye mer enn bare badesteder!
-Transport: Utbredt bussdekning. Buss er billig og forholdsvis komfortabelt. Vi foretrekker alltid tog, men denne gangen var ikke det mulig pga oppjusteringer på toglinjene. Innenriksflyving er et alternativ med  ganske stort utvalg av destinasjoner. Prisene varierer veldig.
-Overnatting: Ikke spesielt billig, men vi fant noen gode dealer på www.booking.com
-Mat: nydelig
-Barnevennlig: Tyrkere er veldig glade i barn, noen ganger på kantet til litt slitsomt.. høye stoler på restauranter er ikke utbredt. Vi betalte aldri for Samoa på bussturer eller overnattingssteder så lenge hun sov i samme seng som oss.
-Annet:
Husk: solkrem!
Nyttige linker:
www.skyscanner.com (flybilletter)
www.hotelfinder.com www.booking.com (overnatting)
www.tripadvisor.com (div).

Litt omjustering på reiseplanen:
Etter mye tog, buss, fly og visum-googling, ser vi at det blir grisedyrt og ekstremt visumklønete å reise via Turkmenistan, Uzbekistan og Tajikistan, til Kathmandu (Nepal). Og med tanke på rastløse Samoa i trange og laaaange bussturer, osv(av erfaring), ser vi etter ny reiseplan mot Kathmandu. Som et perfekt alternativ, ender vi opp med billige billetter til Tel Aviv(Israel), og reiser videre fra Amman(Jordan) til Kathmandu noen uker senere. Ergo, rundreise i Israel og Jordan passer fantastisk bra, spesielt da vi har «snust på» disse landa i lengre tid. Billetter fikses fort og gæli, og nå drar vi fra Antalya til Tel Aviv(Israel) på onsdag(18.09).

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

3 thoughts on “Familieeventyr jorden rundt. Første stopp Tyrkia!

Legg inn en kommentar