Familieeventyr jorden rundt: Shalom Israel!

Jorden rundt: Israel: Tel Aviv, Jerusalem, Eilat. 18.09.2013

Vi fortsetter eventyrreisen jorden rundt, og denne gang står Israel for tur.

Sultne etter nye opplevelser, lander vi sent på kvelden utenfor Israels største by, Tel Aviv. Det første som «slår oss» er de ordna forhold; -stilren flyplass, alle snakker engelsk og fast pris på taxi!?! Montru om dette setter standaren for Israel!?? Godt er det uansett å slippe de evige prisdiskusjonene med taxisjåfører som så altfor ofte «kaster seg over en» på flyplasser rundt omkring i verden. Vi taxer avgåde og ser fargerike «skyskrapere» poppe opp i horisonten ettersom vi nærmer oss byen. Vi skal bo like ved Allenby street og Ben Yehuda , som er backpacker området i Tel Aviv; 5min til stranden, 5min til det kjente Carmel Marked, og en flotters gåtur til gamlebyen, Jaffa. Super plassering!

Tel Aviv:

Uthvilt våkner vi opp til første dag i dette omdiskuterte landet..Hvem, hva, hvor starter vi? -en fot utenfor døra og varmen slår oss midt i fleisen, «stranda selvfølgelig» sier vi i kor!! Det er lett å finne fram, bare å følge strømmen av folk, og vips så åpner strandprominaden seg, og den fantastiske stranden smiler til oss! Det hører med til sjeldenheten at en storbystrand er så fantastisk flott og innbydende; ren og finkornet lys sand, varme og «myke» medium store bølger, strandkafeer og en ferskvanndusj hendig plassert her og der. Det artige med dette området må vel være den uskrevne oppdelingen av den lange bystranden; en del for familie, en for surfere, en for homofile, en for party, osv, osv.. Vi plasserer oss i den familiere delen da den er plassert rett nedenfor hotellet vi bor på. Hærlig start på dagen; Samoa & Børre leker seg i sjøen mens Marianne er dypd forhekset i en roman, bokhest som hun er.. Rastløsheten slår inn, og med gamlebyen Jaffas tiltrekkende «fasade» plassert på sørenden av stranden, vet vi at dette blir neste stopp denne dagen. Den flotte strandprominaden til Jaffa viser seg å være lengre enn det ser ut som, men etter lunch, is og lekeparkstopp er vi heldigvis framme!

Jaffa er Tel Avivs gamleby. Lenge før Tel Aviv ble en skikkelig by, var det Jaffa som var en sentral og kjent havneby i Middelhavet. I dag er gamle havnelokaler gjort om til trendy utesteder og restauranter, og en stor hall er gjort om til et slags matmarked, ikke ulik Mathallen i Oslo. Vi avslutter gamlebyen med solnedgang over St.Peters kirken og klokketårnet midt i gamle Jaffa.. Man blir aldri lei av fargedansen en solnedgang genererer, og igjen er Børre i «transe» mens han går amok med kamera denne halvtimen! Plutselig er det mørkt, og vi vandrer tilbake til hotellet der impulser fra dagens inntrykk fordøyes. Vi ser allerede fram til nye opplevelser i denne fantastisk laydbacke byen.

Dagene i Tel Aviv går med til strandliv, trasking rundt omkring, og selvfølgelig et besøk til Carmel marked. Et livlig marked der det selges alt fra klesplagg i alle varianter, til mat, godteri, elektronikk etc..Anbefales!! Ellers er det skikkelig digg å ikke bruke all tid på bare serverdigheter og «must see» plasser i denne byen, men heller bare vandre rundt uten mål og mening, se på folk, og rett og slett nyte livet! En konklusjon vi fort kommer fram til vandrende rundt i Tel Aviv, er hvor store livsnytere Israelere er, eller MÅ være!! Det er vel ikke mange plasser i verden hvor folket sipper smilende på en iskaffe i en av de mange kaffebarene, eller nyter en pils på stranden, mens landet trues daglig av bomber fra flere kanter. Uansett hvordan man står i midtøstenpolitikken, så kan man ikke annet enn å beundre hvordan Israelere takler denne situasjonen. Daglig ser vi spesielle motsetninger i harmoni; blandt militærhelikoptre flyvende over oss og tungt bevæpnede militærvakter rundt hvert gatehjørne, hygger familiesammenkomster seg på stranden og vennegjenger nyter livet med små musikkanlegg og isbokser stappfulle av øl. Sport og lek i alle aldersgrupper er også en «fetish» vi ser i alle parker og på stranden. Nesten så det står «livet er hærlig, nyt det mens du kan» tattovert i panna på hver og en, fantastisk!!

Det viser seg at jøder har en ukentlig feiring, Sabbath, som er fra fredag ettermiddag og varer fram til solnedgang lørdag.. Vi liker å kalle det «fest og morro-døgnet» da det er det som faktisk skjer. I virkeligheten er Sabbath en ukentlig høytid. Jobb legges til side, og hvile og gode måltider står i fokus. Vi skal selvfølgelig reise videre til Jerusalem denne lørdagen, og da busser ikke går under Sabbath, finner vi en shared-taxi. Det koster oss litt mer men det positive er at vi kommer fort fram, og vips så står vi utenfor verdens mest kjente gamleby en times tid senere!!

Se vårt bildegalleri fra Tel Aviv (Israel) her..

Jerusalem:

Vi parkerer sekkene på et hotell i den muslimske delen av Jerusalem, og dermed er «operasjon traske oss gjennom gammel historie» igang!

Gamlebyen er oppdelt i forskjellige deler. En armenisk del, en muslimsk del, en kristen del og selfølgelig en jødisk del. Små smug og trange gater går på kryss og tvers over hele gamlebyen, og små butikker og restauranter popper opp mellom kirker, synagoger og moskeer. Å gå seg vill i dette virrvarret er selvfølgelig en del av opplevelsen.

Vandrende rundt i Jerusalems gater, blandt historiske ruiner, synagoger, moskeer, kirker, og ikke minst en amazing stor jødisk kirkegård, vekker minner om kristendomstimene vi hadde på skolen..kan man kalle dette nostalgi, eller «realitetsøyeblikk» som flasher foran oss i ny og ne..!? spesielt er det uansett!!

Med så mye sights å pløye gjennom, overrasker eventyreren Samoa oss stadig vekk; nysgjerrig, utholdende og til tider småspringende, er bratte bakker, stressa markedsgater og laaange trappetrinn «no problemo» så lenge det vanker en is- og lekepark- stopp i ny og ne. Hærlig jente vi har!!

Da det er nesten litt for mye å se i denne historiske byen, blir det mer enn nok impulser å fordøye etter 2 dagers trasking for vår del.

Til ettertanke om Jerusalem: I en «perfekt» verden var vi de eneste turistene, og som flue på veggen hadde vi opplevd det autentiske Jerusalem..Meeen sånn er det desverre ikke pr dags dato i denne byen; når man absolutt skal besøke kjente historiske plasser, ja, så må man regne med skrikende lokale guider, etterfulgt av horder slitsomme dagsturister, overprisa cafeer, masete taxisjåfører osv..Sånn er det bare!! Ikke til å misforstå; Jerusalem er og forblir en fantastisk historisk by! Og man er vitne til jøder, muslimer og kristne folk med sterke religiøse bånd som lever side om side, i en form for harmoni..Selv om vi fant gamlebyen litt rotete og søpplete i visse områder, er det ikke til å «stikke under en pizzabit» at helheten er flott og at byen er absolutt verdt å oppleve!

Se vårt bildegalleri fra Tel Jerusalem (Israel) her..

Bussreise: Jerusalem – Eilat:

Rastløsheten slår inn og Rødehavsbyen, Eilat står for tur! Den 4 timer lange bussturen viser seg å bli en fantastisk opplevelse i seg selv; ørkenlandskap og dramatiske ørkenfjell med en oase i ny og ne er signatur gjennom hele denne turen! Midtveis «dropper» vi ned til ca 420 meter under havoverflaten og kjører hele dødehavet på langs. I idyllisk setting popper det opp spahoteller langs denne 30-40% saltinnholdige sjøen, fristende; ja, men knalldyrt! Bade i Dødehavet gjør vi fra Jordan!! Billigere hoteller på den siden av sjøen vet vi! Artig er det å være anonym «tilskuer» på denne bussturen, og se livets gang på lokalfronten; og her snakker vi jenter som «slenger rundt» med maskingevær mens de fletter håret til hverandre, en hyggelig dud som helt uten grunn kommer med sjokolade til Samoa, mens en annen blir arrestert under en av de mange kontrollstoppene. Man er ikke alltid så «kjepphøy» når tungt bevæpna vakter kommer inn og «studerer» hver og en av oss, før vi vinkes videre på reisen mot Rødehavet. I slike surralistiske situasjoner kan man bli litt «paff», men dette er vel det «dagligdagse» lsrael, og få kjenne litt av det «på kroppen» er nettopp det vi søker når vi er på tur.

Eilat:

Eilat smiler plutselig til oss i horisonten, johhoo!! Her blir det bading, fridykking og kos i noen dager, hærlig!!

Langs en smal stripe land, skvist mellom Egypt og Jordan, ligger Rødehavsperlen Eilat. Vi merker fort at dette er feriebyen i Israel, og spesielt designet for Israelere!! Party og bading, eller kuln på stranda er førstepri! Fancy butikker, hoteller og en flyplass(!!?) opptar sentrum. Og med stranden liggende hendig plassert foran, er dette en perfekt oppskrift på partyplass for 20åringer på guttetur!!

Vi prøver snorkling og fridykking mot grensen til Egypt, da dette skal være den beste plassen for det. Sjøen er desverre søplete, og både snorkling og fridykking gjøres i «slalomstil» for å unngå kræsj med tomme plastglass og lignende..Skuffende!

Se vårt bildegalleri fra Tel Eilat (Israel) her..

Etter 4 dager pakker vi sekken igjen og nytt land med nye opplevelser er i sikte!

Planen var å reise videre til Sinai, Egypt, etter Israel, dersom dette var trygt. Litt googling ga endelig svar på beslutning om ikke å dra. UD`s anbefaling ble fulgt, og pga uroligheter og fare for kidnapping i dette området slo vi fra oss Sinai og Egypt. Ergo vi taxer til grensen å bokstavlig talt går over til Jordan istede.

Vi fortsetter reisen i midtøsten, og Jordan blir neste blogg! Fra her kan vi friste med bl.a fridykking i Aquaba, ørkensafari i Wadi Rum, utrulige Petra, luxus i Dødehavet, storbyliv i Amman, og mye mer, så følg med!!

Se vår filmsnutt fra Israel her..

.

Litt info for spesielt interesserte:

-Israel: Ganske lite land. Korte avstander. Har alt fra deilige badestrender til megahistoriske plasser.

-Transport: Utbredt bussdekning. Buss er billig og komfortabelt. Minibusser/shared taxi er også et godt alternativ.

-Overnatting: Ikke spesielt billig, men vi fant noen gode dealer på www.booking.com

-Mat: nydelig!! Mye vegetar, men veldig godt!

-Barnevennlig: Israelere er veldig glade i barn. Høye barnestoler på restauranter er ikke utbredt. Vi betalte aldri for Samoa på bussturer eller overnattingssteder så lenge hun sov i samme seng som oss.

-Annet: Husk: solkrem og sjal/skjerf til å dekke skuldre/hode om du skal inn i synagoger/moskeer.

Nyttige linker:

www.skyscanner.com (flybilletter)

www.hotelfinder.com (overnatting)

www.booking.com (overnatting)

www.tripadvisor.com (info, div).

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

2 thoughts on “Familieeventyr jorden rundt: Shalom Israel!

 1. Hei Samoa, Marianne og Børre.

  Ser ut som dere har en topp tur, og koser dere masse. Må innrømme at jeg OVER HODET ikke er misunnelig. Not at all. 🙂
  Vi i barnehagen har tenkt å sende en videohilsen til Samoa nå før jul. Barna snakker om henne og vi alle savner henne.
  Nyt livet, så høres vi snart igjen.

  Hils Samoa så mye fra meg

  Mvh
  Kjetil.

  1. Hei Kjetil.
   Godt å høre at alle savner Samoa. Hun skravler mye om barnehagen, og alle dere. Hun hadde blitt superduperglad for en artig liten videosnutt, det er helt sikkert!! Send den gjerne på reisemood@gmail.com .
   Vi har sendt postkort, men regner med dere ikke har fått det, da de andre vi har sendt til ikke har fått de. Vi har en del videosnutter vi kan prøve å sette sammen av Samoa, som vi kan sende dere også.
   Ha en flotters dag, helg, ferie, el hjemme i det kalde nord.
   Hilsen alle oss, og ekstra superhilsen fra Samoa.

Legg inn en kommentar