Familieeventyr jorden rundt: Trekking i Himalaya, Nepal!

Jorden rundt: Nepal: Kathmandu, Pokhara, Trekking: Ghorepani-Gandrup trek / Poon hill route (Annapurna, Himalaya). 15.10.2013

Reisen fortsetter fra Amman(Jordan), med en dag og natt stop-over i Dubai, før vi endelig ankommer Kathmandu, hovedstaden i Nepal!

Kathmandu:

Visumkøen er treg og lang, men endelig står vi der, utenfor flyplassen!! Lyder, lukter, og et virr-varr av traffikkmas møter oss, dette LIKER vI!! Nysgjerrige og spente er vi på hva dette landet har og tilby, og forhåpningene er ganske store til et av høydepunktene på denne reisen!! Vi har 3 uker på opplevelser, og ikke minst en familietrekking i Himalaya på planen, så her har vi ingen tid å miste!!

Vi hopper i en taxi og fyker avgårde mot guesthouset vi har forhåndsbestilt i Thamel, backpacker området i Kathmandu! Førsteinntrykket av standaren i byen er ganske tafatt; hovedveien er delevis skikkelig ræva grusvei, og støvet fyker rundt oss mens et kaos av sykkeltaxier, mopeder og biler såvidt unngår kuer som «beiter» midt i veien, haha! Her er kuer hellige og trafikkskilt til pynt! Et artig organisert kaos herjer, og realiteten lever opp til forventningene så langt!! Gatene er ekstremt smale i Thamel, og med et mylder av folk , regner vi med å måtte gå siste stykke til guesthouset her, men neida, den lille taxien smyger seg fram overalt, og plutselig parkerer vi utenfor inngangen!! En ting skal være sikkert; IKKE forvent bra, eller medium standard for en billig penge i Kathmandu!! Eieren og hans hyggelige familie gir oss en varm velkomst, og rommet de stolt viser fram til oss er slitent med stor S! Knallhard seng med utbulende fjærer og tilhørende uvasket sengetøy ligger hengslengt over, badet går man ikke inn til uten sko, og varme finnes ikke..Det er faktisk smøkjølig, og på kanten til kaldt når vi ankommer, så her må vi improvisere; vi slenger det vi finner over den tynne silkesoveposen vi har med, og vips så har vi ei «dyne»!

Samoa får seg ei ny veninne her, barnebarnet til sjefen som er ei artig lita snelle på Samoas alder. Artig å se de leke sammen; skravla går i ett selv om de snakker to forskjellige språk, de springer rundt og leker gjemsel,  og ler høyt når de hærmer etter hverandre. Det blir noen sene kvelder på Samoa her, men det gjorde henne godt å kunne leke litt med andre barn også, ikke bare mamma og pappa hele tiden.

Kathmandu henger ganske langt etter, og det vises på alle måter; daglige strømbrudd som varer fra 5 minutter til flere timer, skikkelig ræva bygater i delevis grus og asfalt, slitne biler og mopeder som knapt henger sammen, søppel overalt, bygninger som hadde blitt revet for lengst i Norge. Likevel er Kathmandu en fargerik by. Bygningene, bilene og ikke minst klærne er dominert av mange klare farger, og det er et hærlig syn! Det føles unikt å kunne oppleve denne byen før også den forvandles til en tung turistmaskin, som resten av verdens unike plasser!

Vi vandrer rundt i mylderet av de  hyggelige trange gatene i Thamel første dagene, og det første som slår oss er souvernirbutikkene som har «byttet ut» lokalt varesortiment med internasjonalt trekkingutstyr, det virker ihvertfall sånn. En og annen tradisjonell souvernirbutikk finnes, også med lokal kunst, men for det meste er området helt klart preget av trekkingbutikker og trekkingbyråer! Alle butikkene selger både orginale og kopi trekkingprodukter, og de legger aldri skjul på hva som er feik og orginalt. Og billig er det! Prisene på orginalproduktene er ca 1/3 fra de norske! Vi liker dette godt da vi skal på trekkingtur, og trenger noe utstyr til det. Utenom trekkingbutikker, noen få souvernirbutikker, små reisebyråer, så er cafe og restaurant utvalget enormt! Maten er fantastisk og koster nær sagt ingenting! Et stort måltid med tilhørende drikke for 3 personer kostet sjelden mer enn 50kr!!! Utenfor Thamel er utvalget av lokale cafeer større og prisene enda lavere! Resten av dagene i Kathmandu går med til sightseeing i gamle byen og Durbar Square som er tempelområdet. Her finner vi  Kathmandus mest spektakulære og tradisjonsrike arkitektur. Vi besøker også Durbar Square i bydelen Patan og vi tar en tur i dyreparken så Samoa får hilse på noen dyr! Samoa har det kjempekjekt her, men vi voksne egentlig bare ble trist over å se forholdene dyra lever under…  Vi besøker også indiske ambasaden for søknad om visum. Dette viser seg å være en laaangtrekkelig prosedyre som vil ende opp med flere lange visumkøbesøk..

Vi prøver og organisere en trekkingtur mot Mnt. Everest, dvs til Lukla som er en ukes trekkingrundtur fra Namche Bazar , og her skal utsikten til verdens høyeste fjell være amazing! For å komme oss til Lukla må vi ta et lite lokalfly som viser seg å være fullbooket i lang tid framover..buss, eller bilvei generelt finnes ikke til startpunktet, så da blir alternativ 2 fort bestemt; Annapurna regionen! Hit kan vi busse og turorganisering kan gjøres der, perfekt!

Se vårt bildegalleri fra Kathmandu (Nepal) her..

Pokhara:

Endelig er vi på vei mot Pokhara, og Annapurna regionen vestover i Nepal.

Bussturen tar 8 timer, og er et «artig» kapittel for seg selv; en opphakket, smal, humpete, og delevis grusete vei, er hovedveien vestover. Konstant kø og alt for store biler møtes kontinuerlig. Utsikten er fantastisk, og i starten kjører bussen tvilsomt nærme veikanten. Synet ned stupet, noen cm ifra er også nervepirrende bra!! «håper bremsene fungerer hele veien på denne slitne bussen» er vel tankene som svirrer rundt i hodet på de fleste!?!

Samoa syns det er gøy med alle humpene, så når hun ikke sover(utrulig nok!?!), så sitter hun å skratter og titter ut vinduet.

Vi nærmer oss Pokhara (puhe), og massive fjelltopper viser sitt brutale ansikt innimellom skyen, bak de «normale» fjellene på nordsiden. Vi er nå på «foten» av Annapurna regionen og Himalaya, fantastisk!!

Må sies at det er en ubeskrivelig god følelse å nærme seg en lang drøm, og denne handler om trekking i Himalaya, johho!! Vi gleder oss som barn til å se mer!!

Pokhara er en rolig liten by (i forhold til Kathamndu), som ligger ved vakre Phewa Tal, Nepals nest største innsjø, og omringet av grønnkledde åser med postkortutsikt mot den majestetiske Annapurna fjellkjeden!

Butterfly Lodge, hotellet vi bor på er som natt og dag iforhold til Kathmandu guesthouses!! Billig, rent, og det er en hjelpsom og kjempehyggelig familie som driver dette stedet. De arrangerer også trekkingturer, så vi ender opp med å få organisert både turguide, bærer og alle tillatelser fra de. Meget anbefalt!!

Dagene i denne hyggelige byen går for det meste med til å forberede familietrekkingturen, og mellom slaga vandrer vi mye rundt omkring.Vi leier også en robåt en dag, og koser oss noen timer på den hærlige innsjøen Phewa Lake.

Se vårt bildegalleri fra Pokhara (Nepal) her..

Trekking: Ghorepani-Gandrup trek (Annapurna, Himalaya):

Endelig er dagen kommet for familietrekking i Himalaya!! Ruten vi skal gå er Ghorepani-Gandrup trek, og vi vil bruke 5 dager og 4 netter på denne turen.

Dag 1:

Vi starter fra Nayapul, som er en liten landsby og en tydelig felles hub for andre trekkingturister. Vi starter første etappe med vandring gjennom mange små landsbyer, og ei hengebru før lanskapet åpner seg sakte men sikkert opp. Etterhvert glir landsbyene lengre og lengre fra hverandre, og utsikten blir bedre og bedre. Rismarker dominerer fjellsidene som møtes langt der nede hvor en elv separerer fjellene. Det er grønn og frodig natur så langt øye kan se, og for spesielt intresserte så vokser det også weed planter langs løpa i ny og ne. De landsbyene vi krysser nå er av artige små «kardemommeby» -stil, og er tydelig preget av turistnæringen. Alle har små guesthouses og hyggelige cafeer, og vi stopper innom noen av de og unner oss en liten pause hver andre time. Samoa går litt i starten, men ettersom det blir brattere er bæreselen på pappas rygg fin å sitte i. Hun storkoser seg og syns det er artig med alle hestene og andre husdyr vi stadig vekk går forbi.Totalt går vi 8 timer med konstant medium stigning denne dagen, før vi endelig skimter første overnattingsplass, på andre siden av ei smal hengebru, hærlig! I Tikhedungga er guesthouset vi bor på er som forventet: hyggelig små rom i fjellhyttestil. Felles dusj og enkelt lite «utedo»rom, og en «cafe» med veldig enkel meny; her går det i ris og nudler, med eller uten kylling. Vi har leid soveposer til turen, og godt er det da det finnes ingen varme her, og når sola går ned blir det faktisk ganske kaldt (norsk sen vårtemperatur). For spesielt intresserte så er denne overnattingsstandaren ganske lik for de fleste guesthousene langs hele turen.

Dag 2:

Vi er forberedt på turens hardeste stigning denne dagen, og godt er det! Se for deg 8 timer med uregelmessige høye og knotete steintrappetrinn i en bratt bakke som aldrig ser ut til å ende. I tillegg har du solsteiken tidevis i ansiktet, og når du endelig har funnet rytmen i slitet, ja se da må du «smilende» gi plass til møtende bærere, turturister, eller hester, kuer og eseler. Og når man knapt har pust igjen til neste trappetrinn, så kan du plusse på 16kg skravlende og rastløs Samoa på Børres rygg, og resultatet er blodsmak i kjeften, pumpende tinninger og et sjevt smil!! Ironisk nok er likevel dagens etappe en av de beste med tanke på den fantastiske utsikten som bare blir bedre og bedre for hvert trappetrinn!! Siste 2 timene blir også lettere, og Samoa er flink til å gå selv nå. Hun elsker «eventytskogen» vi krysser, for der ser hun etter troll. Plutselig skimter vi inngangen til fjellandsbyen Ghorepani, beliggende 2860 m.o.h. som er enden på dagens etappe, jippi!! Samoa springer gjennom porten mens mamma og pappa kommer anpusten vandrende etter, hærlig!! Etter check point stop, kommer vi inn til hjertet av landsbyen, og her er utsikten til de høyeste fjellene i Annapurna regionen amazing!! Etter innlosjering og en «god» dusj, går resten av dagen med til vandring rundt omkring i denne landsbyen. Vi titter litt på lokale markedet, får med oss en fantastisk solnedgang og inntar et godt måltid, før vi nærmest «kollapser» i søvn.

Dag 3:

Vi våkner dødstrøtte og stive som stokker kl.04.30, Samoa er absolutt ikke klar for å stå opp så tidlig i dag, vel, egentlig ikke mamma og pappa heller!! Vi har 45 minutters trekking i oppoverbakke foran oss, og gulroten er en soloppgang vi må nå, så her er det ingen bønn!! Etter litt surving er vi heldigvis i gang!! Vi når Poon Hill,3210 m.o.h. som er høyeste punktet på turen, og rekker med god monn den fantastiske soloppgangen!! Det er et utrulig vakkert syn og oppleve hvordan fargedansen fra solen sakte men sikkert lyser opp de høyeste fjelltoppene rundt oss, og utsikten over fjellene i Annapurna og Himalaya er uten tvil den beste til nå!! Fjellene rangerer fra 6500 til 8091 m.o.h, og det føles pirrende brutalt å tenke på!! Om noe kan kalles «soloppgang-porno», ja da er dette uten tvil den rette plass og oppleve det!! Selv om vi kunne tilbrakt hele morran og dagen her, så må vi komme oss videre! Etter en kort frokost tilbake i Ghorepani, går nå turen videre mot Tadapani, over Deurali pass. Etappen starter med nesten like høy stigning som til Poon Hill, og med en ny liten stopp for å nyte utsikten. Deretter videre i opp- og ned-bakker, og langs en «spøkelseskog» før nedoverbakkene blir brattere og brattere. Samoa går mesteparten av dagen selv, og må si vi er impornerte over henne! Hun ser ut til å stortrives der hun går med staven i hånden, og skravlende klatrer hun over stubber, hopper over steiner, og når stien er fin så springer hun fram og tilbake!?! De yngste barna vi såg  på hele turen var 2 stk på 8-10 år, så Samoa fikk mange overraskende blikk fra andre turister. Trur ikke de hadde regnet med å møte en 3 åring springende forbi, på deres livs trekkingtur Himmalaya, ha ha! Vi går forbi en landsby, og overraskende turister reiser seg opp, de klapper begeistret til Samoa, og er tydelig imponert over henne! Trur ikke hun skjønner så mye, men skal love mamma og pappa er stolte av henne nå!! Etter en liten matpause mellom slaga og en bratt turbulent nedstigning, møter vi et sjeldent syn på siste superbratte oppstigningen før neste stopp; en horde Yaks kommer løpende mot oss!! Vi kaster oss oppå en liten høyde langs stien i siste liten, og litt nervøse nyter vi synet av de praktfulle og brutale dyrene. De er nå overalt, og virrer nedenfor og oppenfor oss, og med en skrikende gjeter på enden av horden, puster vi litt ut, han «duden» har nok kontroll, smeller det fra Børre!! Noen yaks stopper opp noen meter over der vi står, og titter nysgjerrig ned på oss, vi smiler smånervøst tilbake før de kaster seg videre nedover den bratte fjellsiden..Skjønner nå at Yaks ruler Himmalayas fjellskrenter!! Vi ankommer Tadapani rett før mørket faller på, og etter litt mat segner vi godslitne om.

Dag 4:

Igjen står vi grytidlig opp for å få med oss soloppgangen, og lysshowet det generer blir ihvertfall vi aldri lei av!! Vi setter oss ned med verdens beste utsikt og nyter en lang frokost før vi kaster oss igang med dagens etappe!

Kort sagt er mesteparten av løypa i svak nedoverbakke og med tidevis steinete og smågjørmete sti. Pga av den dårlige stien så må Samoa sitte mesteparten av dagen på Børres rygg. Hun liker det ikke, men det er til tider høye stup rett ved siden av stien, og vi er redd hun kan gli og falle uttfor. Utsikten åpner seg først opp når vi nærmer oss Ghandruk. Det er den største landsbyen på trekkingturen med ca 5000 innbyggere, det sier litt om størrelsen på landsbyen i denne bratte fjellsiden. NB! For spesielt intresserte så hersker det også noen lugubre personer i området; vi blir fortalt av guiden vår om ran av turister, spesielt i lavsesongen på stien utenfor her. Så går man alene, kan det være greit å «menge» seg med andre turgåere rundt dette området. Her blir siste overnattingsplass på turen før siste etappe starter grytidlig dagen etter.

Dag 5:

Vi våkner uthvilte og klare for siste etappe. En kjapp frokost inntas før vi plystrende vandrer avgårde. Utsikten blir bedre og bedre ettersom vi går, og til tider spektakulær!! Små landsbyer omringet av ildgrønne rismarker som stuper ned i intet, og de massive fjellene rundt dominerer topputsikten! Små barn vinker til oss og de eldre smiler ‘velkommen’ når vi krysser noen av disse landsbyene. For et syn, og for en opplevelse!! Etterhvert ender stien opp i en bilvei, og fra her kan man hoppe på en av de artige forbipasserende 4×4  «himalaya»bussene. Vi velger å gå, og Samoa velger å springe fram og tilbake!?! Vi følger veien langs en elv helt til vi ender opp hvor vi startet for 5 dager siden, johho, hærlig men også en «nostalgisk» følelse brer seg over oss. Vi mimrer litt om alle de fantastiske opplevelsene, og blodslitet som til tider ikke var så hyggelig ler vi av nå!! Drømmen om familietrekking i Himalaya er ferdig for denne gang, men Børre er allerede igang med planlegging av Mnt.Everest Base Camp trekkingtur til neste gang han besøker Nepal.

Se vårt bildegalleri fra Ghorepani-Gandrup trek / Poon hill route (Annapurna, Himalaya, Nepal) her..

Vi kommer oss tilbake til Pokhara, og der venter en lang varm dusj, biff(Børre) og en kald pils på oss, hærlig!!

Vi blir et par dager i denne vakre byen før vi bestemmer oss for å fly tilbake til Kathmandu. Flybilletten koster kun 90USD og når vi slipper 8 nye timer buss på hælvetesveien, blir dette et enkelt valg. Til info om innenlandsfly i Nepal; vær forberedt på shabby og tvilsomme småfly som alltid er forsinket, og ofte kansellert! De flyr kun på sikt, og derav er Nepal rangert som et av de landa med mest flykræsj. Vi måtte vente i et skur av en flyplass til sikten ble bedre, og for at flyet kunne lande og plukke oss opp. Ergo «kun» 4t forsinket avgang for vår del. I tillegg ser vi lange sprekker langs flyvingen, så vi kan også kalle dette for ekstremsport!

Kathmandu:

I kathmandu har vi akkurat nok dager til å få ordnet ferdig Indiske visum, som forøvrig tok oss totalt 3 besøk med inkluderende laaange køer. Vi sightser også litt rundt i byen mellom slaga, før vår rundreise i dette fantastiske landet er over. Neste land vi besøker på vår familiereise jorden rundt er India!

….

Litt info om trekking:

Kort sagt så trenger man det samme av klær og utstyr i Himmalaya, som på en tur i Norge!

Man kan gå turen uten guide og bærer, men da anbefales det å ta med telt pga fare for at det ikke finnes ledig rom på guesthousene. NB! Pass på at du følger rett løype!! Å leie en guide gjør turen både enklere og mer lærerik. Strømbrudd er vanlig, som i resten av Nepal, så lading av camera, mobil, osv, kan være vanskelig, så ta med ekstern lader! Vann får du kjøpt i alle landsbyer, men koster mer. Anbefaler egen vannflaske som tåler varmt (kokt) vann for å spare miljøet for søppel. Kjøp av kokt vann er vanlig, og billigere. Brus, øl, sjokolade, osv, er utbredt, men koster mer (pga frakt).

Mat og ferske frukter får du kjøpt i alle landsbyer, og den består for det meste i enkle lokale retter som ris og nudler med eller uten kylling. Vi valgte å bli veggiser på trekkingturen for å unngå dårlig mage (av erfaring, og anbefalt av guiden).

Hva trenger man til en trekkingtur på 5 dager i Annapurna, Himmalaya?

Klær:

-Gode tursko!

-Ullundertøy til sene kvelder.

-Vindjakke og vindbukse.

-Lue.

-Ullsokker.

-Hansker.

-Pustende trøye og t-Skjorte.

-Varm genser.

Utstyr:

-Kart.

-Gåstaver (2 stk).

-Hodelykt.

-Drikkeflasker (2-3 stk) som tåler kokende vann.

-Varm sovepose(dårlig søvn gjør turen slitsom) Ved leie anbefales ned til minus 15 pga.utvasket.

-Leatherman.

-Eksternal power (ekstra batteri for opplading av tlf og camera).

-Lader (tlf, camera, mm.).

-Camera.

-Ekstra minnekort.

Annet:

-Pass til checkpoints.

-Kjeks/sjokolade til hver dag.

-Toalettpapir.

-Solkrem.

-Myggolje.

Priser:

Ghorepani-Gandrup trek, 5 dager og 4 netter kostet oss følgende:

-Guide kostet oss 20usd pr.dag.

-Porter / bærer (max15-20kg) kostet oss 15 usd pr. Dag.

-Permit kostet oss 20 usd fastpris.

-Acap (forsikring for guide og bærer) kostet oss 50 usd.

-Transport (t/r start/stopp-punkt) kostet oss 40 usd.

-Overnatting og servering kostet oss totalt 360 usd.

Totalt kostet turen oss (før tips) 645 usd.

Tips:

Det er forventet at man betaler min.15-25% av deres totale lønn. Alt avhengig av hvor fornøyd du er ( i tillegg kan noe utstyr gis om du ikke trenger det mer. Det setter de stor pris på).

Bærer:

Børre bærte Samoa gjennom hele turen, selv om bæreren tilbudte seg opp til flere ganger å bære henne. Han bærte en 50 liter sekk for oss som var ca 10kg.  I sekken hadde vi med soveposer, kjeks og det mest essential av klær, toalettsaker, osv.

Anbefalt guide & porter/bærer:

Vi ble kjempefornøyd med både guide og bærer som vi leide. Overnatting forhåndsbestilte guiden, og når det var tid for mat ordnet han også det så vi slapp å stå i kø. Var det andre ting vi lurte på, så ordnet han alltid det med et smil. Han hadde også mye kunnskap om det meste på turen.

Om noen er intressert, så ligger kontaktopplysningene her:

Butterfly Lodge.

Tel.+977-61-461892

E-post. pahari_govinda2002@yahoo.com

Web. www.butterfly-lodge.org

.

Generell info om reise i Nepal (sett fra vårt point of view):

-Nepal: Flott land med mange interresanre plasser. Spesielt kjent for trekkingturer i Himalaya.

-Transport: Utbredt bussdekning. Buss er billig men ikke særlig komfortabelt. Dårlige veier og gamle busser. I byene er det mange taxier og sykkeltaxier. Billig. Innenlandsfly er også ganske billig. Buddah Air er mest seriøs. Alle flyr kun på sikt, så er det dårlig vær, går det ingen fly!

-Overnatting: Billig, varierende standar. Regn med hyppige strømbrudd uansett.

-Mat:  god mat og stor varjasjon i byene. Mindre variasjoner i fjellet. Billig og godt øl.

-Barnevennlig: nepalere er veldig glade i barn. Høye barnestoler på restauranter finnes ikke. Vi betalte aldri for Samoa på bussturer eller overnattingssteder så lenge hun sov i samme seng som oss.

-Annet: Husk: mye trafikk og ingen trafikkregler. Pass på!

Nyttige linker:

www.skyscanner.com (flybilletter)

www.trivago.com (overnatting)

www.hotelfinder.com (overnatting)

www.booking.com www.agoda.com(overnatting)

www.tripadvisor.com (info, div).

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Legg inn en kommentar